In Nederland kan het weer zomaar omslaan. Vooral het einde van de zomer had een lange warme periode, waardoor de kans op onweersbuien toenemen. In deze blog vind je 4 tips om gevaarlijke situaties zo veel mogelijk te voorkomen.

Tip 1. Neem altijd een (extra) jas mee

Zeker ten opzichte van de warme periode van juli en augustus kan de temperatuur S ’ochtends en S ’avonds best tegenvallen. Zorg dus dat je een extra jas, en natuurlijk een reflecterend hesje in je auto hebt liggen. In plaats van de verwarming aan te doen in de morgen, is het verstandiger een jas aan te doen. Een verwarming blaast namelijk warme lucht in je gezicht waar je alleen maar moe van wordt. Check van tevoren ook altijd buienradar, wanneer er zwaar weer voorspelt wordt.

Tip 2. Neem All-season banden of winterbanden

Nat en glad wegdek zorgt ervoor dat het rijden in de herfst zo uitdagend is. Zelfs wanneer het overdag nog vijftien graden is, kan het S’ nachts aan de grond vriezen. Plekken op de brug of putdeksels zullen al snel wit en spekglad zijn. Wat meer afstand houden tijdens glad wegdek zal het risico al flink verminderen.

Ook na een flinke regenbui kan het wegdek al verraderlijk glad zijn. Al met al is het zeker het geld waard om winterbanden/ All-season banden aan te schaffen. In veel landen is het in de winter zelfs verplicht winterbanden te hebben.

Op deze site kan je kijken in welk land het verplicht is om winterbanden te hebben.

Tip 3. Neem een zonnebril mee

Zelfs nu de zon minder gaat schijnen is het nog belangrijk om de zonnebril er even bij te houden. Het wordt eerder donker, dus de zon gaat ook sneller omlaag. Dit kan uiterst gevaarlijke situaties opleveren en zorg er dus altijd voor dat je in ieder geval een zonnebril bij je hebt.

Het is ook verstandig meer afstand te houden tijdens een lage zon. Niet alle bestuurders zullen deze blog gelezen hebben en dus voorbereid op de weg zijn.

Tip 4. Laat je auto checken bij de herfstcontrole

Veel garages kunnen controleren of je auto wel klaar voor de herfst is. Of het profiel van de banden wel goed is, de verlichting wel goed werkt en de ruitenwissers naar behoren functioneren zijn de aandachtspunten tijdens deze controle.