Heb je net je rijbewijs dan is het volgende doel een eerste eigen auto kopen. Tijdens je rijlessen doe je veel ervaring op en leer je de lesauto goed kennen. Maar als je een eigen auto hebt zitten de juiste knoppen op andere plaatsen. Gelukkig zijn de symbolen in elke auto hetzelfde dus je licht aan doen moet geen probleem zijn. Maar weet jij nog welk autoverlichting je aan moet hebben onder welke omstandigheden? We zetten de meest gebruikte voor je op een rij.

Welke verlichting

Dimlicht; Deze moet je standaard voeren in het donker. Ook bij slecht weer zoals hagel, regen of sneeuw moet je deze aan hebben.

Stadslicht; Deze term is wat verwarrend want deze lichten moet je aan hebben om je geparkeerde voertuig zichtbaar te maken. De lampen maken de auto wel zichtbaar maar verlichten niet de weg.

Grootlicht; Deze verlichting vergroot het zicht op de weg. Let wel op dat je deze verlichting alleen gebruikt als de weg leeg is, het verblind tegemoet komend verkeer.

Mistlampen: Hier is een duidelijk onderscheid tussen voorlamp en achterlamp. De voorlampen schijnen een bundel licht over het wegdek onder de mist door. Het mistachterlicht mag alleen gebruikt worden bij zicht minder dan 50 meter. Het heet niet voor niks mislampen dus bij regenval of sneeuw zijn ze net toegestaan.

Reserve setje

Controleer regelmatig of alle lampen nog werken. Is er een lamp kapot vervang deze dan gelijk of laat dit doen. Er staan flinke boetes op en je maakt het er niet veiliger op voor je medeweggebruikers. Zorg dus ook dat je altijd een reserveset lampjes bij je hebt. Mocht je aangehouden worden door de politie dan geven ze je eerst de kans om de lamp ter plekke zelf te vervangen. Heb je geen reservelampen bij je dan volgt er een boete van € 140 en daar kun je veel reservesetjes voor kopen.

Het onnodig aanhebben van je mistlampen kan ook een behoorlijk dure grap worden, de boete daarvoor is € 140. Doordat de lichtbundel bij mistlampen erg strek is en dus een gevaar voor andere automobilisten is de boete erg hoog.

Wees bewust van je verlichting en ga niet eerder de weg op voor je weet hoe de verlichting werkt van je eerste eigen auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *